Umetnost Zdravega Prehranjevanja: Negujte Svoje Telo In Dušo

September 18, 2023

INSTAGRAM
YOUTUBE
PODCAST
follow US

Hi, we are Daniel, filmmaker & Marusa, surgeon and we will provide you with tips for a Simple, Intentional, & Healthy Living with Style.
Great to have you here! 

Slow Living
Perfumes
For Her
Travel
Health
SOME categories?

Hi THERE, ITS US

For Him

-Maruša Zamorano, dr.med., spec.splošne kirurgije. Usmerjena v področje trebušne (abdominalne) kirurgije, endoskopije in proktologije-

V dandanašnjem času so naši obroki in način prehranjevanja pogosto hitri. Koncept čuječnosti ter zdravega, zavednega prehranjevanja nas uči, da upočasnimo naš tempo in začnemo ceniti hrano, ki jo pojemo. Pozabite na štetje kalorij ali sledenje strogim dietam – tu gre za povezovanje s hrano, angažiranje čutov in negovanje vašega telesa in duše.

-Ta objava vsebuje povezave do produktov partnerskega trženja. Če uporabite te povezave za nakup, lahko zaslužimo provizijo. Hvala vam-

USKLAJENOST S SIGNALI VAŠEGA TELESA:

Predstavljajte si, kako sedite pred okusnim obrokom, si vzamete čas in opazujete arome, teksture in barve pred vami. Zavedno prehranjevanje nas spodbuja, da postanemo usklajeni s signali telesa o lakoti in sitosti. Namesto da hitimo, se ustavimo in poslušamo, kaj nam pove naše telo. Začnite z vprašanjem: “Sem res lačen ali jem iz navade ali zaradi čustev?” S prilagajanjem tem signalom lahko zavestno izbirate kdaj, kaj in koliko jesti. Gre za prehranjevanje, ki spoštuje naravni ritem vašega telesa.

VKLJUČEVANJE VAŠIH ČUTOV ZA ZAVEDNO PREHRANJEVANJE:

Jed je čutna izkušnja. Tako kot, ko ugriznete v sočno, zrelo breskev in pustite, da eksplozija okusa v vaših ustih postane skoraj nadtelesna izkušnja (ja, tako zelo radi imamo hrano). Zavedno prehranjevanje sproži vse čute, zaradi česar je vsak obrok čudovita izkušnja. Ko jeste, bodite pozorni na teksture, okuse in celo zvoke, ki jih dela vaša hrana. Pustite, da vas vaši čuti pripeljejo do tega, da bo vsak obrok v vas sprožil občutek zadovoljstva in vam predstavljal pravi užitek.

POMEN PROSTORA ZA PREHRANJEVANJE:

V našem hitrem življenju pogosto jemo med tem, ko počnemo kaj drugega ali pa kar na poti. Zavedno prehranjevanje in čuječnost nam omogočata, da ustvarimo primeren prostor za prehranjevanje – umirjen prostor brez motenj, kjer se lahko v celoti osredotočite na vaš obrok. Bodisi prijeten kotiček vašega doma ali mirna klop v parku, določite prostor, kjer lahko v miru pojeste svoj obrok brez prekinitev, dobro je, da je to čim bolj preprost in umirjen kotiček. Ugasnite televizijo, odložite telefon in si privoščite luksuz biti prisoten sam s svojo hrano. To preprosto dejanje lahko spremeni čas obroka v neke vrste meditacijsko izkušnjo, ki spodbuja globljo povezanost tako s hrano kot s seboj.

Choose an area where only you and your food will become one with conscious eating
Shop Allies of Skin NEW Peptides & Omega Firming Cream Now!

ZAVEDNO PREHRANJEVANJE IN POČASNO ŽVEČENJE ZA PREBAVNI UŽITEK:

Se pogosto zalotite, da hitite s hrano? Raje jejte počasi in žvečite hrano premišljeno. Žvečenje je prvi korak v prebavnem procesu in zavedno prehranjevanje nas spodbuja, da okusimo vsak grižljaj, kar omogoča našemu prebavnemu sistemu, da deluje, kot bi moral. Ne samo, da počasno žvečenje pomaga prebavi, pomaga nam tudi prepoznati, kdaj smo siti. Z umirjenim tempom prehranjevanja damo našemu telesu čas, ki ga potrebuje, da nam sporoči, da naše telo ne potrebuje več hrane. Torej, med grižljaji odložite vilico in uživajte v okusih med samim žvečenjem.

BODITE HVALEŽNI VAŠI HRANI IN TISTEMU, KI JO PRIPRAVI:

Naši krožniki so pogosto polni raznolike hrane iz celega sveta. Zavedno prehranjevanje nas vabi, da priznamo trud, ki je vložen v pripravo naših obrokov, in izkažemo hvaležnost za prejeto hrano. Preden vzamete prvi grižljaj, si vzemite trenutek in razmislite o potovanju vaše hrane – od kmetov, ki so jo pridelali, do rok, ki so jo pripravile. To preprosto dejanje lahko poglobi našo povezanost s hrano na našem krožniku in nas spomni na medsebojno povezanost vseh živih bitij.

Mindful Eating is also about appreciation to those who bring our food to the plate.

Zavedno prehranjevanje nam pomaga, da spremenimo naš odnos do hrane, uživamo v prehranjevanju in skrbimo za naše dobro fizično in psihično zdravje. Naslednjič, ko boste sedli k obroku, se spomnite, da resnično okusite vsak grižljaj in dovolite, da magija zavednega prehranjevanja obogati vaše počutje.

Comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

featured post

Enhance your natural beauty without excessive products or complex routines.

category here

my nightly
skincare regime

You can either type this featured post content manually or use a post look-up function in SHOWIT directly. It can also rotate between several posts.

CONNECT

elsewhere:

GET ready for

THE PODCAST

subscribe on

YOUTUBE

Check OUR 

INSTA